Saturday 10 August 2013

"Καλά Γκτήματα"

10 Αυγούστου 2013

Με μεγάλη μας χαρά, ο Σύλλογος Απανταχού Μαραθοκαμπιτών μας ανακοίνωσε την περάτωση του Ναυτικού Μουσείου του Όρμου Μαραθοκάμπου. Μας κατέκλυσε ο ενθουσιασμός και η συγκίνηση και αμέσως κινητοποιηθήκαμε να βοηθήσουμε και να βάλουμε και μεις το λιθαράκι μας σε αυτό το σημαντικό έργο. Αυτό που μας ενώνει είναι η ιστορία αυτού του μέρους και αυτό που είμαστε τώρα το οφείλουμε στη μαγιά που μας έδωσαν οι γονείς μας, οι εμπειρίες των παππούδων μας και οι ιστορίες που μας έλεγαν όταν ήμαστε παιδιά για τα μακρινά και εξωτικά τους ταξίδια στην Ανατολή. Μεγαλώσαμε μέσα στη θάλασσα και η καρδιά μας βρίσκεται πάντα στο νησί και ειδικά σε αυτό το χωριό όπου ζήσαμε τα πιο ωραία μας χρόνια. 

Το Ναυτικό Μουσείο του Όρμου Μαραθοκάμπου είναι ένα σημείο τομής στην ιστορία αυτού του τόπου. Ένα μεγάλο μέρος της σημερινής μας κουλτούρας και ταυτότητας οφείλεται στη ναυτική ιστορία του. Εάν δεν υπήρχαν τα καρνάγια και οι ταρσανάδες, εάν δεν μπαρκαραν οι παππούδες και οι πατεράδες μας στα καράβια, αν δεν γινόταν το ναυτικό εμπόριο, αν οι ανθρωποι δεν είχαν ταξιδέψει τόσο, τότε το χωριό δεν θα ήταν αυτό που είναι και εμείς θα είμασταν κάποιοι άλλοι. Ας τιμήσουμε λοιπόν με αυτήν την προσπάθεια τις ρίζες μας και ας μάθουμε πως να είμαστε, ψυχή και σώμα δυνατοί και παρόντες αυτές τις δύσκολες μέρες. ´Εχουμε πολλά να μάθουμε μέσα από αυτήν την ιστορία και κυρίως θα είναι έΝα ταξίδι αυτογνωσίας και ο καθένας θα αναγνωρίσει τον εαυτό του μέσα από αυτό.

Μια παρέα από αγαπημένους φίλους ξεκίνησε να γράφει, να παίρνει συνεντεύξεις και να μαζεύει υλικό. Ευελπιστούμε η παρέα αυτή να μεγαλώσει και ο κόσμος να συμμετέχει όπως μπορεί στη διάσωση της ιστορίας μας. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή προς όλους όσους έχουν την καλή διάθεση να μας βοθήσουν. Τα κείμενα που γράφονται είναι κάτι σαν ημερολόγιο από τις πληροφορίες τις μαρτυρίες που μαζεύουμε . Συγχωρέστε μας για τυχόν ανακρίβειες, καθώς μπορεί οι πληροφορίες που θυμάται ο καθένας μπορεί να είναι ασαφείς. Όμως, σας προσκαλούμε να μας διορθώνετε και να συμβάλλεται με τη γνώση σας.

Αυτό το ιστολόγιο θα λειτουργεί σαν ημερολόγιο των προσπαθειών μας για ανεύρεση αντικειμένων σχετικών με τη ναυπηγική, ναυτική και αλιευτική ιστορία του τόπου, συλλογή σχετικών ιστοριών και οπτικοακουστικού υλικού.


"Καλά Γκτήματα" *

Νικόλας, Ηρώ, Ειρήνη, Νίκη


*Καλά Γκτήματα :  η ευχή που έδιναν η ντόπιοι κατά την καθέλκυση του πλοίου. Μετά την αποπεράτωση του σκαριού,  γινόταν η καθέλκυση του. Την ημέρα εκείνη στηνόταν μεγάλη γιορτή, με παραδοσιακά φαγητά και χορό και ήταν από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις της τοπικής κοινωνίας, την οποία θυμούνται ολοι με νοσταλγία

No comments:

Post a Comment